Direktlänk till inlägg 11 september 2012

Journalisthögskola i Etiopien

Av Månen - 11 september 2012 23:14

Idag har varit en ganska spännande dag, faktiskt. Först var jag ute och cyklade i skogen med Patrasket och några andra vänner, sedan såg jag en riksnyhet gällande Etiopien. Etiopien, tänkte jag... Det passar ju mig som handsken! Det hela handlade om två snubbar, Martin och Johan tror jag att de hette, som gått en utbildning i Etiopien som verkar toppen! Det ska tydligen finnas en journalistutbildning på 14 månader där nere i södern, och om det är en riksnyhet att de precis examinerats, så tänkte jag att det här antagligen är utbildningen för mig. Aktuellt (ett svenskt nyhetsprogram som sänds i SVT2. Om ni inte kollat upp det tidigare... Kolla upp det! Det är ungefär som How i met your mother, fast på svenska och ingen sitcom-serie) ägnade massvis av tid åt deras examination, och de visade fina bilder på dessa gossar i sitt utspring. Jag blev nästan tårögd över hur glada de verkade för sitt journalist-certifikat.


Så jag klickade runt lite på internet, och fann till slut en ansökningsblankett till Etiopian media school. På ansökningsblanketten fick man bland annat fylla i hur mycket man tänkt beblanda sig med den etiopiska regeringen, om man var terrorist och om man trivs i små rum eller inte. Jag fick uppfattningen att det är någon slags anti-terroristisk internatskola som har små rum och att de ville uppmuntra till total pressfrihet.


Jag gillar inte terrorister, just för att de är elaka jävlar, och det tycker jag är bra med min skola. Jag trivs i små rum, så det ska bli kul att få se rummen på internatet. Och pressfrihet/yttrandefrihet tycker jag verkligen är viktigt! Journalistik bygger ju till stor det på pressfrihet, så jag är imponerad över det projektet som regeringen dragit igång där nere i södern. Regeringen hade nämligen kickat igång något projekt som handlade om yttrandefrihet och pressfrihet, läste jag till mig via Addis Abebas kommunala hemsida. Och om jag inte förstod helt fel, så är Etiopian Media School en av Etiopiens byggstenar för att lägga grunden för en helt liberal värld, så därför satsar regeringen stora resurser på att utländska journalister ska komma och studera där. De är helt enkelt måna om att övriga delar av världen ska ta efter Etiopiens motto "Den fria människan".


Addis Abeba är för övrigt Etiopiens huvudstad, och betyder tydligen Nya blomman. Kanske är min utbildning någon kombinerad botaniker-journalist-utbildning, eller så har stadens namn ingenting med utbildningen att göra. På Karlstads universitet läser man inte bara om människor som heter Karl, nämligen...


Men om det är en sådan kombination de har på min nya skola, är jag tacksam om det är mer vinklat åt journalism än den botaniska delen. Jag har förhoppningar om att det handlar om att göra spännande reportage om blommor, för då skulle jag vilja göra ett spännande reportage om Kaveldun, som är min favoritblomma. 

Nu när ni ändå läst så här mycket, borde jag erkänna att jag faktiskt inte förstod så mycket av vad som stod på varken Addis Abebas kommunala hemsida, eller för den delen Etiopian media schools hemsida. Jag är nämligen inte så bra på amhariska (språket man talar där nere i södern). Så det här med den botaniska delen är än så länge bara en hypotes från min sida, alltså.


Men av den amhariska jag förstod, så kunde jag i alla fall urskilja att denna mediaskola verkar nästintill perfekt för mig, och det tvivlar jag inte ett dugg på, eftersom det på televisionen visades två nyaexaminerade gossar som springer ut med både ett examensbevis och ett leénde på läpparna. Kanske hade skolan köpt in lite tid i nationell TV för att marknadsföra sig, eller så är dessa gossar bara jävligt nöjda med sina 14 månader. Mig fick de i alla fall på kroken oavsett!


Efter 14 månader på den här skolan har jag nog goda chanser att både bli journalist, fredsskapare, etiopisk ambassadör, liberalist och botaniker. Och med det kan jag bidra till att leda världen i rätt riktning, om jag bara utgår från Etiopien som ideal! Etiopien verkar vara världskartans enda utopi. Det hör man nästan på namnet, förresten.

Nu är klistermärket till ansökningsblanketten slickat, och imorgon ska jag kontakta CSN gällande eventuella bidrag för utlandsstudier. Det ska bli intressant!

Etiopien. Utiopien. Utopi.


Peace.











 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Månen - 16 januari 2015 22:19

Jag vaknar och bla bla bla jag orkar inte. För jag vet inte vad som kommer hända. Men någon gång i livet så kanske jag ändrar mig och får veta vad det egentligen handlar om. Jag kan skriva, men orkar inte sammanfatta och strukturera. Jag försöker bar...

Av Månen - 14 januari 2015 00:02

Hej vänner!Mitt liv är ganska trasigt, men jag har så lite tid att reflektera över det, att jag inte har tid att känna saker. Det är en bra grej. Jag jobbar nämligen på två jobb samtidigt, utan att tjäna någon märkbar summa pengar. På det ena jobbet ...

Av Månen - 5 januari 2015 19:05

Min hjärna placerar alltid människor i fyra fack.  1: De jag inte kan ljuga inför2: De jag verkligen kan ljuga inför3: De jag ljuger för, bara för att4: De jag inte borde ljuga inför Den första gruppen, som redan från början "står över mig" är i ...

Av Månen - 1 november 2014 23:05

Av denna bloggtorka, borde någon anta att jag har varit försvunnen. Jag har faktiskt varit försvunnen, och saboterat mitt liv en aning mer än vad jag vanligtvis gör. Jag råkade få för mig att dra till Barcelona i fem veckor. Där blev jag scimmad och ...

Av Månen - 28 augusti 2014 21:07

Askall no-minder (longboarding) from Niklas Molander on Vimeo. ...

Presentation

Omröstning

Idag ska jag göra en ny omröstning på bloggen. Är det en bra idé?
 Ja! Kanonbra, Månen!
 Nej. Sumpa den idén.
 Hmm. Detta är ju omröstningen..
 Lägg ned bloggskrället.
 Heja kommunisterna!

Fråga mig

28 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards